Maistas per šventes. Kaip „persivalgyti teisingai“? Pataria osteopatai

patarimai top

1. Rinkitės sveikus produktus, nepagardintus E-621 (gliutomatu) ir kitais „vitaminais”. Kaip žinia, E-621 blokuoja smegenyse esantį sotumo centrą ir akys tikrai tampa kelis kartus didesnės už skrandį.

2. Patiekalus dėkite į nedidelius indus.Taip sukursite gausos įspūdį, bet nepersistengsite dėl kiekio.

3. Maistą reikia derinti. Jei žinote, kad valgysite tikrai daug, jis turėtų būti gerai toleruojamas.

4. Kramtykite lėtai ir pasimėgaudami, tik taip pajusite visą skonių paletę. Kuo ilgiau kramtome, tuo labiau atsiskleidžia maisto skonio ypatybės ir kokybė. Neskubėkite, pamaloninkite savo gomurį nors per šventes.

5. Vartokite daug skysčių, tačiau ne purinų kiekį. Rinkitės tuos, kuriuose jų yra mažiausiai, taip išvengsite podagros priepuolių.

6. Tie, kurie maitinasi pagal maisto netoleravimo testo rezultatus, net ir persivalgę jaučiasi daug geriau. Suderintas ir tinkamas maistas yra greitai suvirškinamas. Organizmas neišeikvoja bereikalingai energijos, kurios reikėtų „išgrūsti lauk netinkamus svečius” – netoleruojamą maistą. Nepamirškite to.

7. Norint „teisingai persivalgyti” nereikia skubėti visko, ką matote ant stalo, „sukišti” į vargšą skrandį. Ragaukite viską, bet po truputį. Leiskite skrandžio sienelėms pajusti maistą ir jo kiekį, kad spėtų Jums pasakyti STOP — darom pertraukėlę.

8. Leiskite organizmui pasimėgauti patekusių gėrybių gausa. Darykite pertraukėles: prisiminkite būrimus, spėliones, šventinius žaidimus. Kiekvienas prisiminkite ir papasakokite patį smagiausią metų įvykį. Nėra geresnio virškinimo fermento už puikią nuotaiką.

9. Tam, kad gyvūnėliai prabiltų žmonių balsais po 12 val. nakties, o ne anksčiau, vartokite alkoholinius gėrimus, kuriuos labiausiai mėgstate,
ir teisingai dozuokite (lyg truputį gailėtumėte sau).

10. Sergantieji podagra prisiminkite apie skirtingą purinų kiekį produktuose. Tiek žuvis, tiek ankštiniai ir grūdiniai produktai turi skirtingą prie stalo, o visą dieną gurkšnokite vandenį. Šventinio stalo silkutė, žuvis ir jūrų gėrybės norėtų vėl patekti į savo stichiją ir troškuliu mums primena apie tai.

11. Sergantiems cukriniu diabetu reikia rinktis natūralius angliavandenius, esančius šviežiuose ir džiovintuose vaisiuose, uogose.

12. Mielieji, svarbiausia nepamiršti, kad Šv. Kūčių ir Šv. Kalėdų šventės būna tik vieną kartą metuose, o pats svarbiausias ir sveikiausias patiekalas, kurio neįmanoma perdozuoti, – smagi, pilna meilės ir vilties nuotaika. O jei nepavyko „teisingai persivalgyti” – nenusiminkite, Jūs turite begalę gražaus laiko tam, kad pašalintumėte nepageidaujamą poveikį iki kitų Didžiųjų Švenčių.

Kiti straipsniai apie maisto svarbą mūsų organizmui: